Soal Kelas 6
40 SOAL BAHASA Jawa Kelas 6 SD Ulangan/Ujian Semester 1 & Kunci Jawaban Asesmen Sumatif K Merdeka
Ada beberapa contoh soal ujian Bahasa Jawa yang dirangkum dalam artikel ini sebagai bahan belajar.
TRIBUNPONTIANAK.CO.ID - Simak kumpulan soal ujian Bahasa Jawa kelas 6 SD/MI berikut ini.
Ada beberapa contoh soal ujian Bahasa Jawa yang dirangkum dalam artikel ini sebagai bahan belajar.
Cermati soal-soal ujian Bahasa Jawa untuk bahan latihan menghadapi ulangan atau asesmen Sumatif Tengah Semester (STS) dan Sumatif Akhir Semester (SAS) semester 1 tahun 2024.
Setiap pertanyaan juga disertai dengan kunci jawaban sehingga memudahkanmu dalam mengoreksi hasil belajar.
Perbanyak latihan soal guna mengasah kemampuanmu.
Semakin banyak latihan soal tentu akan semakin banyak pengetahuan yang kamu dapatkan.
(Lengkap soal dan kunci jawaban kelas 6 SD/MI tahun klik link )
Soal Bahasa Jawa Kelas 6:
1. Gathutkaca nalika isih bayi diwenehi aran . . . .
A.Jabang Bayi
B. Jabang Raseksa
C. Jabang Bocah
D. Jabang Tetuka
Jawaban: D
Baca juga: 50 SOAL BAHASA Indonesia Kelas 6 Ulangan/Ujian Semester 1 & Kunci Jawaban Asesmen Sumatif K Merdeka
2. Asmane Ibune Gathutkaca yaiku . . . .
A. Drupadi
B. Arimbi
C. Pregiwa
D. Srikandi
Jawaban: B
3. Arane senjatane Gathutkaca sing dianggo ing dada yaiku . . . .
A. nanggala
B. kotang antrakusuma
C. pasopati
D. alugara
Jawaban: B
Baca juga: 50 SOAL Matematika Kelas 6 Ulangan/Ujian Semester 1 dan Kunci Jawaban Asesmen Sumatif MTK K Merdeka
4. Arane perang kang ndadekake Gathutkaca gugur yaiku . . . .
A. Baratayudha
B. Tanding
C. Bubat
D. Mahabarata
Jawaban: D
5. Ing ngisor iki bab-bab sing kudu digatekake anggone maca geguritan, kajaba ....
a. kudu apal isine geguritan
b. kudu nggatekake pocapan lan wiramane
c. bisa maragakake kanthi mimik lan ekspresi sing trep
d. mangerteni isi lan karepe geguritan kasebut, banjur dirasakake
Jawaban : a
6. Nalika isih aran Jabang Tetuka, Gathutkaca dijedhi ana ing kawah . . . .
A. Candradimuka
B. Candrarasa
C. Candra Buwana
D. Candra Antrakusuma
Jawaban: A
7. Nalika sish bayi, wujude Gathutkaca yaiku . . . .
A. Kunta Wijayadanu
B. raseksa
C. buntel
D. topeng waja
Jawaban: B
8. Cacahe gatra saben sapada ing tembung macapat diarani ....
A. guru gatra
B. guru wilangan
C. guru sastra
D. guru lagu
Jawab: A
9. Cacahe wanda (suku kata) saben sagatra ing tembang macapat diarani ....
A. guru lagu
B. guru sastra
C. guru gatra
D. guru wilangan
Jawab: D
Wacanen kang patitis wacan tembang macapat ing ngisor iki!
Kinanti
Padha gulungen ing kalbu,
ing sasmita amrih lantip,
aja pijer mangan nendra,
ing kaprawiran den kaesthi,
pesunen sariranira,
sudanen dhahar lan guling.
Dadia lakunireku,
cegah dhahar lan guling,
lan aja sukan-sukan,
anganggoa sawatawis,
ala watake wong suka,
nyuda prayitnaning batin.
Yen wis tinitah wong agung,
aja sira nggunggung dhiri,
aja leket lan wong ala,
kang ala lakunireki,
nora wurung ajak-ajak,
satemah anelulari.
10. Tembang ing dhuwur kalebu jenise tembang Macapat ....
a. kinanthi
b. pucung
c. asmarandana
d. maskumambang
Jawaban : a
11. Wacana tembang Macapat ing dhuwur dumadi saka ... pada.
a. 1
b. 2
c. 3
d. 4
Jawaban : c
12. Saben pada wacana tembang ing dhuwur dumadi saka ... gatra.
a. 3
b. 4
c. 5
d. 6
Jawaban : d
13. Ing pada 1 wacana kasebut becike dadi siswa kudu bisa nglatih diri supaya ....
a. biasa
b. kulina
c. pinter
d. trampil
Jawaban : c
14. Ing pada 1 wacana kasebut becike dadi wong aja mung nggedhekake ....
a. mangan karo turu
b. mangan karo ngombe
c. mangan karo sinau
d. mangan lan dolanan
Jawaban : a
15. Tetembungan kaprawiran den kaesthi ing pada 1 wacana kasebut tegese
kaprawiran kudu ditindaake kanthi ....
a. sembrana
b. temen
c. sabisane
d. sakarepe
Jawaban : b
16. Bakune gagasan (pokok pikiran) sing bisa dijupuk saka pada 1 wacana kasebut, yaiku ....
a. dadi wong iku santai wae
b. wong urip iku ora usah ngaya, mangan lan turu kudu cukup
c. dadi wong iku antarane nyambut gawe lan istirahat kudu cukup
d. wong urip iku kudu akeh nglatih dhiri supaya pinter, aja mung nggedhekake mangan lan turu
Jawaban : d
17. Tegese ukara dadia lakunireku lan aja sukan-sukan ing pada 2 wacana
kasebut, yaiku dadi wong iku aja mung urip ....
a. sedhih
b. susah
c. prasaja
d. seneng-seneng
Jawaban : d
18. Tegese ukara Yen wis tinitah wong agung ing pada 3 wacana kasebut, yaiku yen wis ditakdirake dadi ....
a. wong gedhe
b. wong cilik
c. wong mlarat
d. wong apik
Jawaban : a
19. Tegese tetembungan nggunggung dhiri ing pada 3 wacana kasebut, yaiku ....
a. pinter
b. wasis
c. sombong
d. prasaja
Jawaban : c
20. Paugeran(aturan/pedoman) ing tembang macapat ana 3, yaiku kang kasebut ing
ngisor iki, kajaba ....
a. guru gatra
b. guru wilangan
c. guru lagu
d. guru sastra
Jawaban : d
21. Cacahe gatra(baris) saben sapada ing tembung macapat diarani ....
a. guru basa
b. guru sastra
c. guru gatra
d. guru wilangan
Jawaban : c
22. Cacahe wanda (suku kata) saben sagatra ing tembang macapat diarani ....
a. guru sastra
b. guru gatra
c. guru lagu
d. guru wilangan
Jawaban : d
23. Tibaning swara ing saben pungkasane gatra ing tembang macapat diarani ....
a. guru gatra
b. guru wilangan
c. guru lagu
d. guru sastra
Jawaban : c
24. Tibane swara vokal ing pungkasane gatra diarani ....
A. guru gatra
B. guru lagu
C. guru sastra
D. guru wilangan
Jawaban: B
25. Sagung para rawuh sadaya, Mugi pinayungan nugraha yekti, Asih tresna Allah satuhu, Tansaha kasasira, Puja puji syukur saha sembah sujud, Konjuk ing ngarsa paduka, Gusti Allah Maha Suci.
Tembang macapat ing dhuwur iku guru gatrane ana ... larik
A. 6
B. 5
C. 8
D. 7
Jawaban: D
26. Sekar gambuh ping catur, Kang cinatur polah kang kalantur, Tanpa tutur katula-tula katali, Kadaluwarsa kapatuh, Kapatuh pan dadi awon Guru wilangan ing tembang macapat ing dhuwur yaiku ....
A. 7, 9, 10, 7, 8
B. 7, 10, 12, 8, 8
C. 7, 7, 8, 8, 9, 9
D. 8, 10, 12, 7, 7
Jawaban: B
27. Tembang sing dudu tembang macapat yaiku ....
A. Asmaradana
B. megatruh
C. cublak-cublak suweng
D. kinanthi
Jawaban: C
28. Bapak pucung renteng-renteng kaya kalung, Dawa kaya ula, Pencokanmu wesi miring, Yen lumaku si pucung ngumbar swara. Tembang pocung ing dhuwur batangane ....
A. sepur
B. kalung
C. ula
D. sabuk
Jawaban: A
29. Pak Budi maos koran wonten kantor. maos basa ngokone ....
A. nulis
B. ndelok
C. tuku
D. maca
Jawab: D
30. Pitik tukung lan padhang bulan kalebu tembang ....
A. keroncong
B. dolanan
C. pop
D. macapat
Jawab: B
Soal Essay:
1. Cacahing gatra/larik saben sapad (bait) diarani ...
2. Basa krama inggile “adus” yaiku ...
3. Tembang mijil nduweni watak ...
4. diwaca ...
5. Kosok baline tembung “awan” yaiku ...
6. Tulisana telu bae kang kalebu tembang macapat!
Wangsulan : ………………………………………………………………
7. Gawea ukara/kalimat nganggo tembung Perang Diponegoro!
Wangsulan : ………………………………………………………………
8. Sebutna telu bae crita dongeng kang wis tau diwaca!
Wangsulan : …………………………………………………………………………
9. Apa tegese:
a. Tembungmu ngabangake kuping!
b. Aja dadi bocah sing lunyu ilate!
Wangsulan : ………………
Kunci Jawaban :
1. guru gatra
2. siram
3. pitakon
4. gedhang goreng
5. bengi
6. Tembang macapat:
Gambuh, Pocung, Megatruh, Sinom, Dhandang gula, Pangkur, Mijil, Maskumambang, lan liane.
7. Perang Diponegoro kawiwitan tahun 1825 tekan tahun 1830.
(kebijaksanaan guru)
8. Kancil lan Keong, Timun Mas, Tomket lan Manuk Beo, lan lia-liane.
9. Tegese tembung:
a.Ngabange kuping tegese: gawe mangkel utawane gawe nesu banget.
b.Lunyu ilate tegese: criwis utawane tukang ngomong bae.
Dapatkan Informasi Terkini dari Tribun Pontianak via SW DI SINI
Ikuti Terus Berita Terupdate Seputar Kalbar Hari Ini Di sini
40 Soal Ujian TKA Aqidah Akhlak Kelas 6 Lengkap Kunci Jawaban Soal Asesmen Sumatif Aqidah Kls 6 SD |
![]() |
---|
35 Soal Ujian TKA SKI Kelas 6 Lengkap Kunci Jawaban Soal Asesmen Sumatif Sejarah Kebudayaan Islam |
![]() |
---|
50 Soal Ujian TKA Alquran Hadist Kelas 6 Tahun 2025 Lengkap Kunci Jawaban Asesmen Sumatif Kelas 6 |
![]() |
---|
40 Soal Ujian TKA Fiqih Kelas 6 MI SD Tahun 2025 Lengkap Kunci Jawaban Asesmen Sumatif Kelas 6 |
![]() |
---|
40 Soal Ujian TKA Informatika Kelas 6 Tahun 2025 Lengkap Kunci Jawaban Asesmen Sumatif TIK Kelas 6 |
![]() |
---|
Isi komentar sepenuhnya adalah tanggung jawab pengguna dan diatur dalam UU ITE.