Soal Kelas 5
45 CONTOH Soal Bahasa Jawa Kelas 5 SD Ulangan/Ujian Semester Lengkap Kunci Jawaban UAS Ujian Akhir
Ada sejumlah pertanyaan Bahasa Jawa yang dirangkum dalam artikel ini untuk meningkatkan kompetensimu.
Nomer 12- 17 manut wacan!
R.A. Kartini
R. A. Kartini asale saka Jepara, lair 21 April 1879. Panjenengane putra bupati Jepara. Nalika ngancik dewasa,
R. A. Kartini dipingit nganti oleh jodho. R. A. Kartini mbrontak, sajroning pingitan ora oleh metu saka
pekarangan omah,ora entuk sekolah, apa maneh sesambungan karo kanca-kancane. Jroning ati, R. A. Kartini
pingin kaum wanita bisa sekolah lan entuk pendhidhikan kang murwat.
Nalika ngancik dewasa, R. A.Kartini dipundhut garwa Bupati Rembang. Garwane R. A.Kartini menehi
panyengkuyung marang cita-citane R. A Kartini. Mula Kartini banjur ngedekake sekolah wanita. Ing kana,
kaum putri diajari, maca, nulis, njahit, ngrenda, mbatik, masak, lan ketrampilan liyane.
Semangate R. A.Kartini kanggo majokake kaume tambah gedhe amarga uga oleh dukungan saka mitra
kenthele, yaiku Abendanon.Liwat layang-layange Abendanon, Kartini bisa entuk wawasan anggone ngedekake
sekolah putri. Sakbanjure layang-layang R. A. Kartini dikumpulake dadi buku kanthi judhul Habis Gelap Terbitlah Terang.
Nanging eman, during bisa ngrasakake kasile, R. A. Kartini wis kapundhut dening Gusti, nalika nglairake
putrane kapisan. Semana gedhene dharma bektine R. A. Kartini tumrap nusa bangsane.
13. R .A. Kartini lair nalika tanggal ….
a. 21 Maret 1979
b. 21 April 1979
c. 21 April 1879
d. 2 Maret 1879
Jawaban: C
14. Ing ngisor iki apa-apa sing diwulangake dening R. A. Kartini, kejaba ….
a. Perang
b. Njahit
c. Maca
d. Nulis
Jawaban: A
15. R. A. Kartini nduweni kepinginan yaiku ….
a. Sekolah kang dhuwur
b. Mardikake bangsa Indonesia
c. Metu saka pekarangan omah
d. Kaum wanita bisa sekolah lan entuk pendhidhikan kang murwat
Jawaban: D
16. Judhul buku sing dianggit dening R. A. Kartini yaiku ….
a. Terbitlah Terang
b. Gelap dan Terang
c. Habis Gelap Terbitlah Terang
d. Habis Gelap Bersinar
Jawaban: C
17. R. A. Kartini lair ing ….
a. Jepara
b. Rembang
c. Jethis
d. Jepang
Jawaban: A
18. Bocah sekolah saiki kudu ngrampungake pendhidikan dhasar suwene ... taun.
a. 9 c. 7
b. 8 d. 6
Jawab: a
19. Bocah kok saben dina “dhuwat-dhuwit” bae. Maksude bocah mau seneng ...
a. ngilangake dhuwit c. njaluk dhuwit
b. dolanan dhuwit d. ngentekake dhuwit
Jawab: c
20. Pumpung esih bocah, kudu gelet kawruh. Kawruh tegese ...
a. tuku c. lagu
b. ilmu d. buku
Jawab: b
21. Simbah nembe mriksakaken ... dhateng Puskemas.
a. padharanipun c. untune
b. mripate d. sikile
Jawab: a
22. Guru gatrane tembang maskumambang ana ...
a. 4 c. 6
b. 5 d. 7
Jawab: a
23. Bu bidhan (priksa) pasien sing ngandhut.
a. dipriksani c. mriksakake
b. dipriksa d. mriksa
Jawab: d
24. Jinise wacan/bacaan werna-werna, kang pas diwaca dening bocah yaiku ...
a. Dongeng
b. Artikel
c. Novel
d. Sinetron
Jawaban: A
25. Crita rakyat sing turun-temurun lan kanggo ngelipur/menghibur ati arane ...
a. Geguritan
b. Dongeng
c. Sejarah
d. Cerkak
Jawaban: B
26. Sapa tumindak salah bakal konangan, paribasane ….
a. Busuk ketekuk, pinter keblinger
b. Nyangoni kere minggat
c. Sapa salah bakal seleh
d. Kadang konang
Jawaban: C
27. Cacahing wanda/jumlah suku kata saben sagatra/salarik diarani ...
a. Dhondling
b. Guru gatra
c. Guru lagu
d. Guru wilangan
Jawaban: D
28. Gambaran urip, watak, lan tumindak manungsa kang dipentasake ana ing panggung diarani ...
a. Lakon
b. Karawitan
c. Sandiwara
d. Crita urip
Jawaban: B
29. Amarga lindhu omah-omah padha ambruk. Dasanamane ambruk yaiku ...
a. Anyar
b. Remuk
c. Bakoh
d. Rubuh
Jawaban: D
30. Salah siji titikan utawa ciri-cirine teks narasi yaiku ...
a. Antagonis
b. Kritis
c. Kronologis
d. Protagonis
Jawaban: C
31. … regane buku Basa Jawa kuwi?
a. Pira
b. Apa
c. Sapa
d. Kepriya
Jawaban: A
32. Bapak nonton wayang, aku nonton dhangdhut. Yen dadi basa karma ….
a. Bapak mirsani wayang, kula ningali dhangdhut.
b. Bapak mirsani wayang, kula mirsani dhangdhut.
c. Bapak ningali wayang, kula mirsani dhangdhut.
d. Bapak mirsani wayang, kula ningali dhangdhut.
Jawaban: D
33. Sandhangan swara taling tarung unine ….
a. U
b. O
c. I
d. E
Jawaban: B
34. wacane …
a. Dhoni tuku klambi biru.
b. Roni tuku klambi biru.
c. Roni tuku kaos biru.
d. Dhoni tuku kaos biru.
Jawab: b
35. Manawa wangsulane/jawabane “iya”, pitakon kang mathuk/cocok yaiku ...
a. Pira regane tas iki? c. Sapa jenenge bapakmu?
b. Apa omahmu ing Kebumen? d. Kapan kowe sunat?
Jawab: b
36. Crita kang ora kalebu dongeng yaiku ....
a. Perang Diponegoro c. Keong Mas
b. Kancil Nyolong Timun d. Buta Ijo
Jawab: a
37. Crita kewan-kewan kang bisa ngomong kaya manungsa, diarani ...
a. sage c. legenda
b. mite d. fabel
Jawab: d
38. Crita rakyat sing asale saka Jawa Barat, yaiku ...
a. Sangkuriang c. Jaka Tingkir
b. Jaka Tarub d. Jaka Kendhil
Jawab: a
39. "Sedaya warga sami gumregut anggenipun gotong-royong kanthi raosing manah ingkang remen lan ikhlas."
Tegesipun tembung gumregut inggih punika ....
a. Alon-alon
b. Cekat-ceket
c. Gumebrug
d. Gumregah
Jawaban: B
40. "Saking asiling pirembagan wulan kepengker katetepaken benjing enjing badhe kerja bakti."
Wulan kepengker tegese ...
a. Sasi mburi
b. Sasi ngarep
c. Sasi sukmben
d. Sasi wingi
Jawaban: D
41. Pak Lurah lagi .......... menyang kelurahan. Anake uga lagi mangkat sekolah.
Tembung kang pas yaiku ………..
a. Tindak
b. Kesah
c. Mangkat
d. Budhal
Jawaban: A
42. Kembang mawar iki sesuk mesthi bakal alum.
Tembung alum kosok baline …………
a. Alus
b. Seger
c. Bosok
d. Wangi
Jawaban: B
43. Ayu lagi (sapu) latar.
Tembung kang trep kanggo ngganepi ukara ing jero tandha kurung yaiku ……….
a. Berwudlu
b. Mandi
c. Makan
d. Tidur
Jawaban: A
44. Malaikat diciptakan oleh Allah dari …
a. Kosapu
b. Disapu
c. Daksapu
d. Nyapu
Jawaban: D
45. Simbah nembe mriksakaken ... dhateng Puskemas.
a. Untune
b. Mripate
c. Sikile
d. Padharanipun
Jawaban: D
Cek Berita dan Artikel Mudah Diakses di Google News
40 Soal Agama Kristen Kelas 5 SD Semester 1 K Merdeka Lengkap Kunci Jawaban Soal Ulangan/Ujian Agama |
![]() |
---|
40 Soal Agama Katolik Kelas 5 SD Semester 1 K Merdeka Lengkap Kunci Jawaban Soal Ulangan/Ujian Agama |
![]() |
---|
50 Soal Agama Islam Kelas 5 SD MI Semester 1 K Merdeka Lengkap Kunci Jawaban Soal Ulangan/Ujian PAI |
![]() |
---|
50 Soal Bahasa Jawa Kelas 5 SD Semester 1 K Merdeka Lengkap Kunci Jawaban Soal Ulangan/Ujian B Jawa |
![]() |
---|
50 Soal Bahasa Inggris Kelas 5 SD MI Semester 1 K Merdeka Lengkap Kunci Jawaban Ulangan/Ujian B Ingg |
![]() |
---|
Isi komentar sepenuhnya adalah tanggung jawab pengguna dan diatur dalam UU ITE.